Pracownia Kulinarna
W Pracowni Kulinarnej uczestnik ma możliwość nauki przygotowania i spożywania posiłków; poznania i obsługi sprzętu gospodarstwa domowego zgodnie z przepisami BHP i PPOŻ (m.in.: ,czajnika bezprzewodowego, kuchenki elektrycznej i mikrofalowej, pralki, żelazka, zmywarki i wypażarki.)
Zajęcia te kreują u podopiecznych samodzielność w dziedzinie zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych. Wpływają pozytywnie na samopoczucie, zwiększają poczucie własnej wartości i wiarę we własne siły i możliwości, poczucie odpowiedzialności i zaradności życiowej, a także uczą pracy w zespole. Pracownia ma na uwadze naukę podstawowych czynności pomocnych w życiu codziennym takich jak: gotowania, przygotowania gorących potraw, uczy korzystania z przepisów kulinarnych, porcjowania i wydawania posiłków.
W pracowni tej podopieczni:
- poznają sposoby przygotowywania potraw i prostych dań (kanapek, zup, sałatek, deserów, ciast) samodzielnego przyrządzania i podawania potraw , zwiększa poczucie własnej wartości,
- poznają budowę sprzętu gospodarstwa domowego, urządzeń kuchennych a także zasady posługiwania się nimi (takimi jak: kuchenka, piekarnik, robot kuchenny, zmywarka),
- uczą się samodzielności nakrywania i dekoracji stołu oraz prawidłowego zachowania się przy stole,
- poznają wartości odżywcze poszczególnych ziół, przypraw, warzyw i owoców, a także zasad zdrowego odżywiania
- uczą się przechowywania żywności,
- uczą się przygotowania posiłków na specjalne okazje np. z okazji świąt, co zazwyczaj poprzedzone jest rozmowami na temat tradycji obrzędów kultywowanych w rodzinach,
- nabywają zdolności utrzymania porządku i higieny w pracy z żywnością oraz wykonywanie czynności porządkowych (mycie naczyń, zamiatanie i mycie podłogi itp.)
Uczestnicy wychodzą również do sklepu na zakupy, dokonują zakupów ze szczególnym uwzględnieniem cen, terminów ważności produktów, zapoznają się z informacjami o danym towarze, poprzez czytanie instrukcji na ulotkach i opakowaniach.