Pracownia Kulinarna

W Pracowni Kulinarnej uczestnik ma możliwość  nauki przygotowania i spożywania posiłków; poznania i obsługi  sprzętu gospodarstwa domowego zgodnie z przepisami BHP i PPOŻ (m.in.: ,czajnika bezprzewodowego, kuchenki elektrycznej i mikrofalowej, pralki, żelazka, zmywarki i wypażarki.) 

Zajęcia te kreują u  podopiecznych samodzielność w dziedzinie zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych. Wpływają pozytywnie na samopoczucie, zwiększają poczucie własnej wartości i wiarę we własne siły i możliwości, poczucie odpowiedzialności i zaradności życiowej, a także uczą  pracy w zespole. Pracownia ma na uwadze naukę podstawowych czynności pomocnych w życiu codziennym takich jak: gotowania, przygotowania gorących  potraw, uczy  korzystania  z  przepisów  kulinarnych, porcjowania i wydawania posiłków.

 

W pracowni tej podopieczni:

-  poznają sposoby przygotowywania potraw i prostych dań (kanapek, zup, sałatek, deserów, ciast) samodzielnego przyrządzania i podawania potraw , zwiększa poczucie własnej wartości,

-  poznają budowę sprzętu gospodarstwa domowego, urządzeń kuchennych a także zasady posługiwania się nimi (takimi jak: kuchenka, piekarnik, robot kuchenny, zmywarka),

- uczą się samodzielności nakrywania i dekoracji stołu oraz prawidłowego zachowania się przy stole,

- poznają wartości odżywcze poszczególnych ziół, przypraw, warzyw i owoców, a także zasad zdrowego odżywiania

- uczą się przechowywania żywności,

- uczą się przygotowania posiłków na specjalne okazje np. z okazji świąt, co zazwyczaj poprzedzone jest rozmowami na temat tradycji obrzędów kultywowanych w rodzinach,

- nabywają zdolności  utrzymania porządku i higieny w pracy z żywnością oraz wykonywanie czynności porządkowych (mycie naczyń, zamiatanie i mycie podłogi itp.)

 

Uczestnicy  wychodzą również  do sklepu na zakupy,  dokonują zakupów ze szczególnym uwzględnieniem cen, terminów ważności  produktów, zapoznają się z informacjami o danym towarze, poprzez czytanie instrukcji na ulotkach i opakowaniach.